Підвищення концентрації радону може бути передвісником землетрусів.

В результаті останніх спостережень було зареєстровано два землетруси, що відбулися 01.06.2020 о 07:23 та 21:05 за Київським часом на території України. Епіцентри землетрусів знаходилися в Івано-Франківській області на глибині 2 км з рознесенням 1 км. Відстань між Регіональним центром спеціального контролю (РЦСК) і епіцентрами землетрусів становить 190 км. Магнітуда складає відповідно 3,2 і 2,7 за шкалою Ріхтера. Моменти даних землетрусів відображені на рис. 1.

За добу до цих землетрусів було відмічено порушення добових коливань концентрації радону та збільшення її, незважаючи на різке зменшення атмосферного тиску. Це дозволяє припустити, що радон мав не атмосферне походження, а щойно вийшов з надр Землі.

Рис. 1. Зміна добових коливань концентрації радону в повітрі та значення атмосферного тиску напередодні землетрусів (вертикальними лініями вказані моменти землетрусів).

Докладніше цю аномалію відображено на рис. 2, де можна спостерігати погодинну зміну атмосферного тиску та об’ємну концентрацію Радону-222. Подальші дослідження зміни характеру концентрації радону будуть направлені на з’ясування можливості використання даної аномалії в якості передвісника землетрусів ближньої зони.

Рис. 2. Погодинна зміна концентрації радону в повітрі та значення атмосферного тиску напередодні землетрусів (вертикальними лініями вказані моменти землетрусів).